Inka Shamansk tradition

Workshop i Järvsö 2016

Q’ero indianerna är direkta ättlingar till Inkas och kallas även för solens barn.
De bor i Peru, centrala Anderna, på en höjd av 4000-5000 meter, flera dagsresor från staden Cusco, det antika centrumet i Inkariket. Den huvudsakliga verksamheten i Q’ero, förutom jordbruk, är deras vävning. De använder naturliga färgämnen tills sin ull. Deras tekniker och mönster anses vara närmast de deras förfäder vävde.

Mesa av Inkatyg

De odlar potatis. Barn i åldrarna 7-14 går i skolan. Deras medicinska hjälp är mycket knapp. De arbetar och lever i en gemenskap av ca 800-talet personer. De gifter sig sinsemellan och har hållit sina seder vid liv sedan Inkatiden.

Under århundraden har Q’ero indianerna levt avskilt från omvärlden sedan de flydde upp i bergen vid den spanska erövringen. Således har Q’ero eller Inka shamanism bevarats i sin rena, ursprungliga form. Q’ero shamaner kan vara båda män och kvinnor.
Det finns olika nivåer av Paqos. Shamaner som är väktare av Moder Jord kallas Pampamesayoq, och shamaner som arbetar mestadels med bergens andar kallas Altomesayoq.

Qero indianerna menar att vi alla lever i en värld av levande energi. De kallar den för Kawsay Pacha och jorden för Pachamama, två gudomliga källor för dem.

De kallar sig paqos, präster, healers och är mästare på healing. Inka shamanism är en naturmedicin.
Enligt deras tradition hänger allt samman. Sjukdomar och trauman fäster sig i energifältet runt våra kroppar och genom att rengöra fältet kan återhämtning ske och sjukdom försvinna innan den manifesteras i kroppen. De anser att en sjukdom, eller ett symtom, innebär obalans i energisystemet och behöver återställas.

Q’ero shamaner har börjat initiera västerländska människor i deras kunskap och visdom, som bygger på en profetia. Denna profetia gäller år 2012 och ankomsten av en ny era, som de kallar Taripay Pacha vilket betyder ”den tid då vi möter oss själva igen”.
Från det ögonblick glaciärerna började smälta skulle de lämna bergen. Då var det dags för dem att göra deras kunskap och visdom känd. Profetian, en profetia om Anderna, lovar en guldålder där vi som människor kan nå okända nivåer av medvetande.

Numer reser Q’ero paqos till Europa och Nordamerika flera gånger om året för att dela sin kunskap och visdom, att läka människor, att ge initieringar, för att ansluta oss till Moder Jord igen, med den feminina energin. Anledningen till detta är att det enligt paqos är vad västerländska människor behöver mest i denna fas i människans evolution.